Een netwerk opbouwen als starter

Een netwerk kan de basis zijn van een succesvolle carrière. Een goed netwerk zit vol met kansen en mogelijkheden. De mooiste projecten en banen worden immers eerst onder bekenden gedeeld. Maar als starter op de arbeidsmarkt kan het behoorlijk overweldigend zijn om je netwerk op te bouwen. Je hebt nog niet zoveel connecties en het lijkt misschien alsof je niet veel voor andere kan betekenen. Maar alle grootse dingen starten klein.

 

netwerk opbouwen carrierewijf

Een netwerk opbouwen van scratch

Nou, scratch. Misschien heb je al wel een LinkedIn pagina met een paar honderd connecties. Medestudenten, oud collega’s en docenten. Dat is een prima begin. Niemand verwacht van je dat je vers van de universiteit af gelijk meer dan vijfhonderd relevante connecties hebt. Maar hoe eerder je start, hoe makkelijker het wordt om het opbouwen van je netwerk in je vaste patroon te verwerken.

Want een netwerk opbouwen is onderdeel van een patroon. Kun je vijf mensen opnoemen waar je mee in aanraking bent gekomen tijdens je studie of werk, die je makkelijk tot je netwerk had kunnen toevoegen? Waarschijnlijk wel. En op het moment dat je iemand net gesproken hebt, of wellicht met iemand samen hebt gewerkt is dit helemaal niet vreemd. Maar als je iemand een jaar later weer op zoekt, kan de drempel al een stuk hoger liggen.

Om ergens een gewoonte van te maken, zul je het vaker moeten doen. Ik raad je daarom aan om bijvoorbeeld eens in de week of misschien maand, een moment in te plannen in je agenda waarbij je aan je netwerk gaat werken. Bedenkt je tijdens dat moment wie je allemaal gesproken hebt in die periode en met wie je in contact zou willen blijven. Dan kun je ze gelijk een berichtje sturen op LinkedIn. Natuurlijk met een persoonlijk berichtje, en een haakje naar de laatste keer dat je ze zag.

Offline ontmoeten is de start van een online netwerk

Want mensen die je niet gezien hebt een berichtje sturen dat kan een beetje vreemd overkomen. Het is veel makkelijker om mensen toe te voegen die je kent. Maar waar ontmoet je deze mensen?

Je kunt je natuurlijk aanmelden voor verschillende evenementen en congressen die je aanspreken. Maar dit zijn vaak grote bijeenkomsten. Als je nieuw bent in de netwerkwereld kan dit best spannend zijn. Start daarom klein.

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar verschillende evenementen via het platform Meetup.com. Dit is een website waar mensen zelf dingen kunnen organiseren en hosten, en andere mensen kunnen aanhaken. Je hebt hier ook een categorie ‘carrière & zakelijk’. Het type events is heel divers, maar ze zijn vaak wel kleinschalig. Dit geeft je de mogelijkheid om te oefenen met netwerken. Je zult bijna iedereen op het evenement wel ontmoeten, maar het is een stuk minder spannend om op mensen af te stappen.

 

Pak de kans om iemand te helpen en zo zelf te ontwikkelen

Nadat je een paar evenementen hebt bezocht en dus nieuwe mensen in je netwerk hebt kunnen toevoegen, zul je zien dat de feed op je LinkedIn pagina steeds voller begint te raken. Want die nieuwe connecties van jou, die plaatsen berichten. En hun connecties ook.

Dit is je eerste kans. Veel mensen vinden netwerken vervelend omdat het ze het gevoel geeft dat ze aan het zeuren of bedelen zijn. ‘Ik zoek dit, help me vinden van zus’ enzovoorts. Maar het mooie aan een netwerk, hoe klein het ook nog mag zijn, is dat het je ook de kans geeft om te helpen. Dus de volgende keer dat jij een post leest over een onderwerp wat je aanspreekt, kijk dan goed. Is de gene die het artikel plaatst naar iets op zoek? Wil hij of zij iets delen wat hij gemaakt heeft, dan waardeert hij misschien ook jouw feedback. Want je heb een fris paar ogen en een hoofd vol net nieuwe kennis.

Dus bied je hulp aan! Stuur een berichtje, vertel dat je iets moois hebt gezien en geef aan dat je graag wilt helpen. Indien gewenst natuurlijk. Of het gaat om een dag vrijwilligerswerk doen bij een organisatie of het screenen van foutmeldingen op een nieuw gelanceerde website, je hulp wordt vast en zeker gewaardeerd.

Wat krijg jij hiervoor terug? Behalve een hoop karma punten en nieuwe ervaringen, is de kans ook groot dat je tijdens dit werk weer nieuwe mensen leert kennen. Die kun je weer uitnodigen in je netwerk.

mentor vinden

Een mentor zoeken in je nieuwe netwerk

Een mentor die je wil helpen en begeleiden tijdens de eerste jaren van je carrière kan ontzettend veel opleveren. Maar het is wel vaak een relatie waarbij jij meer krijgt dan dat je geeft. Je vraagt immers aan iemand om jou langere periode tips en tricks te geven en al zijn of haar kennis met je te delen. Het kan best spannend zijn om iemand hiervoor te vragen.

Maar het is voor die persoon vaak ook een hele eer dat jij hem of haar als mentor wilt hebben! En wat heb je aan zoveel kennis als je het niet kunt delen? Ken je al iemand in je netwerk die je als mentor zou willen hebben? Misschien een docent van vroeger of een oude stage-begeleider?

Als er nu nog niemand in je opkomt, probeer er dan eens een paar weken extra op te letten. Vraag ook bij vrienden of collega’s of zij wellicht iemand kennen die jou zou willen helpen. Als je geïntroduceerd kan worden, is dat al helemaal top. Heb je iemand op het ook? In dit artikel van de Volkskrant kun je lezen hoe je iemand nu als mentor kunt vragen en een mentorschap er verder uitziet.

Een mentor kan je niet alleen helpen met je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Als hij of zij jou graag verder wilt helpen, dan is de kans groot dat je via haar ook weer in aanraking kan komen met andere interessante mensen. Die jij vervolgens weer aan je eigen netwerk kunt toevoegen.

 

Klaar voor het grotere werk?

Bijvoorbeeld een echt congres. Dat kan heel spannend zijn. Misschien krijg je een stapel visitekaartjes mee van je werk of heb je jezelf vrijwillig aangemeld. Relax. You got this!

  • Bereid je voor: Wat kom je doen op het evenement? Als het goed is heb je een doel. Van dit doel kun je eenvoudig een korte introductie maken. Wie ben je, wat doe je en waarom ben je hier? Oefen dit zodat wanneer je met iemand gaat praten je niet met je mond vol tanden staat.
  • Bereid je voor nummer twee: Om je doel op een evenement te formuleren, zul je toch ook iets van de dag moeten weten. Dus kijk alvast in het programma boekje welke mensen er komen spreken en wat ze te vertellen hebben. En indien mogelijk, check ook de gastenlijst.
  • Straal zelfvertrouwen uit: Onlangs zag ik een video van een vrouwelijke ondernemer, die een van de voordelen van het vrouw zijn benoemde: felle kleding. Waarschijnlijk draagt 90% van de aanwezige zwart, grijs of blauw. Jij draagt dus felrood, groen of geel. Zo weet je zeker dat mensen je niet over het hoofd zien.

Wil je meer tips over netwerken op grote events, dan raad ik je dit boek aan van diezelfde vrouwelijke ondernemer: FUNfactor van Judith Smits. Ze omschrijft hierin op een hele toegankelijke manier hoe je lol kunt krijgen in het netwerken.

In het vorige hoofdstuk heb ik je laten zien hoe je doelen voor jezelf kunt opstellen.
Natuurlijk kun je dit ook voor het uitbreiden van je netwerk doen. Deze maand 1 evenement, en 5 nieuwe connecties bijvoorbeeld.

ambitie serie
Volg ons 

Yes

Dit onderdeel is afgerond

Je kunt gelijk door naar het volgende onderdeel: Solliciteren