doelen stellen Carrierewijf

Hoe doelen stellen je helpt je ambitie te realiseren.

In het vorige onderdeel heb je kunnen lezen hoe je dat wat je leuk vindt en dat waar je goed in bent kunt ontdekken en verbinden. In deze module praten we verder over hoe je met de juiste doelen steeds een stapje verder bij je dromen komt.

Een doel is een gewenste situatie, iets dat je probeert te bereiken. Een goede doelstelling is zinvol en belangrijk. Er gaat een ambitie of passie achter schuil. Dat is toevallig, want ambitie en passie zijn nu net de onderwerpen waar we het hier over hebben. Nu begrijp je misschien ook al waarom een doel hierbij erg belangrijk is. Een doel is het middel wat je helpt je ambitie waar te maken.

Als je doel niet voortkomt uit een passie of ambitie, dan wordt het heel lastig voor je om dit doel te bereiken. Het doel is namelijk niet motiverend voor jou. En je moet er toch lange tijd, steeds opnieuw werk voor verrichtten. Werk waar je meestal niet voor betaald krijgt. Dus heb je jouw passie of motivatie nog niet helemaal helder? Dan raad ik je aan om nog even terug te gaan naar het vorige onderdeel.

 

 

 

Welke soorten doelen zijn er? 

Voordat je aan de slag gaat met het maken van doelen, is het goed om je ambitie visueel te maken. Als je hier over nadenkt, zie je wellicht wel wat dingen voor je. Misschien een mooi eigen kantoor op de Zuid-As, of een stad vol mensen die jouw merk of product dragen. Maar beelden in je hoofd vervagen of lopen in elkaar over en het blijft niet altijd duidelijk wat je nu wilt bereiken.

Een ‘vision board’ helpt je om je droom in kaart te brengen. Dit is een collage van alle dingen die je wilt bereiken. Je kunt dit offline of online maken. Het is heel simpel: neem een groot stuk karton en een stapel tijdschriften en plak op het karton alle plaatjes en teksten die jou doen denken aan je droom. Je kunt natuurlijk ook online zoeken naar de juiste afbeeldingen en deze uitprinten. Ik zou zelf voor een offline vision board kiezen, omdat je dit in je huis kan ophangen en het zo iedere dag kunt zien. Maar je kunt ook kiezen voor een digitaal vision board, bijvoorbeeld op Pinterest. 

Je kunt verschillende soorten doelen hebben. Vaak gaat dit over lang of korte termijn doelstellingen. Ik heb de meest voorkomende doelen voor je op een rij gezet. 

 

 

  • Droomdoel: Dit is de uiteindelijke situatie die je wilt bereiken. Het kan zijn dat je hier wel twee of zelf tien jaar voor moet werken. Het is de ambitie die je waar wilt maken in je leven.
  • Lange termijn doel: Om je droomdoel te bereiken, zul je waarschijnlijk meerdere lange termijn doelen moeten behalen. Bijvoorbeeld, om CEO te worden zul je wellicht eerst een studie willen doen, je eerste baan binnen slepen en leidinggevende worden. Natuurlijk zijn er meerdere wegen naar Rome, maar dit kan er een van zijn.
  • Korte termijn doel: Korte termijn doelen beslaan vaak een periode van maximaal een of twee maanden en geven je richting in de aankomende periode. Waar ga je die maand op focussen en wat wil je afvinken? Het zijn taakgerichte doelen die je goed kunt meten door simpelweg wel of niet iets af te ronden.
  • Directe doelen: Kun je ook als dag- of weektaak zien. Dit zijn korte doelen of taken die je moet doen om je korte termijn doel te behalen. Door ze wel op te schrijven en bij te houden als ‘doel’, zul je zien dat je een stuk productiever bent dan je denkt! En dat motiveert.

Omschrijf je droomdoel in èèn of twee zinnen

Je hoeft hierbij nog niet heel specifiek te zijn. Benoem wat je ziet op je vision board en wat je dus wilt bereiken. Wat is jouw ideale situatie over tien jaar? Voor deze opdracht kun je template 4 uit de CW Printables gebruiken. Of probeer het op te schrijven op een los stuk papier.

Op het template (of op het papier) komt je droomdoel in het bovenaan. Hieronder vul je zoveel mogelijk specifieke eigenschappen die bij dit doel horen in. Wanneer wil je het behaald hebben? Welke voorwaarden gelden voor jou om te zeggen; ‘I did it’? Is het doel met deze voorwaarden realistisch? Misschien heb je het al door, nu je al deze eigenschappen omschreven hebt, heb je een SMART doel opgesteld.

Een SMART doel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Belangrijke eigenschappen van een tijd- of taakgebonden doel. Maar, bij het opstellen van je ‘droomdoel’ mag het best wat losser blijven. Als jij een half A4 nodig hebt om te omschrijven wat je wilt bereiken, is dit ook prima. De focus komt in de doelen die je hieronder gaat hangen. De doelen die je gaan helpen om uiteindelijk je ambitie te realiseren.

droomdoel omschrijven carrierewijf

Een doel zonder plan is niets meer dan een wens

Maak daarom een actieplan wat je helpt je doelen te bereiken. Dat kun je eenvoudig doen op template 3 uit de CW printables. Maar je kunt dit ook op een los vel papier doen. Het actieplan is een uitsplitsing van alle dingen die je moet bereiken om je doel en ambitie te behalen. Zie het als de ladder die je moet beklimmen om bij het hoogste niveau te komen. Welke treden moet je hier allemaal voor nemen?

Probeer naast je droom ook de SMART doelen te omschrijven die je moet behalen voordat je jouw droom kan realiseren. Start met twee of drie lange termijn doelen die je nodig hebt om je droomdoel te behalen. Onder deze lange termijn doelen, zullen weer korte termijn doelen hangen. Kun je je al deze dingen voorstellen of heb je meer informatie nodig? Ga dan op onderzoek uit! Als je niet precies weet welke opleiding, welke kennis of welke ervaring je nodig hebt om een bepaald doel in te vullen, dan kun je dit simpelweg opzoeken op Google. Knowledge is power.

Vervolgens pak je iedere week dat je je agenda of weekplanner gaat inplannen je actieplan erbij. Wat wilde je deze maand eigenlijk behalen en wat is er deze week nodig om dat mogelijk te maken? Zorg ervoor dat je je doel niet uit ogen verliest. Focus is hierbij belangrijk. Daarom raad ik je aan het vision board en je actieplan op een prominente plek in je kamer te hangen. Zo blijft dit top of mind.

Evalueer en vier je succes

Plan een vast moment in de week en maand om je doelen te evalueren. In deze tijd kijk je kritisch naar het werk wat je gedaan hebt en het werk wat je niet af hebt kunnen ronden. Door te zien wat er wel en niet lukt kun je die week erop nog beter inschatten wat je gedaan krijgt. En vier ook wat er wel lukt.

Als jij elke week een of twee kleine doelen kunt afstrepen, dan blijf je gemotiveerd. Je voelt en ziet letterlijk de vooruitgang. Weer iets bereikt. Stapje voor stapje kom je dichterbij je grotere doel. Totdat je terugkijkt en denkt; is het met toch mooi gelukt.

Vaak is een droomdoel of ambitie te groot om te kunnen behappen. Je verdrinkt letterlijk in alles wat je wilt. Met een actieplan geef je jezelf duidelijkheid en inzicht in wat eigenlijk nodig is om hier te komen. En met dit actieplan kun jij door naar het volgende hoofdstuk

 

 

 

ambitie waarmaken carrièrewijf
ambitie serie
Volg ons 

Yes

Dit onderdeel is afgerond

Je kunt gelijk door naar het volgende onderdeel: netwerk opbouwen